Språksatsning för nyanlända föräldrar

15 september 2017
Föräldrar på promenad med barnvargnar Visa större bild

Mora kommun har beviljats medel från Länsstyrelsen Dalarna till projektet ”Språka som föräldrar”. Projektet ska främja språkinlärningen hos nyanlända mammor och pappor genom aktiviteter tillsammans med andra föräldralediga.

Integrationsenhetens samordnare har genom sitt arbete med nyanlända sett att många föräldralediga stannar upp i språkutvecklingen och även etableringen i samhället.

– De som är föräldralediga, vilket i störst utsträckning är mammor, saknar naturliga mötesplatser. Möjligheterna att delta i SFI eller andra aktiviteter under föräldraledigheten är begränsade, säger Emma Pers och Omar Farah, två av samordnarna på integrationsenheten.

Umgås och öva språk

Inom projektet kommer olika aktiviteter att arrangeras – till exempel föreläsningar, studiebesök och promenader. Den första träffen väntas bli i november.

– Syftet är att underlätta etableringen, och språket är viktigt för att komma in i samhället. Genom att träffa andra föräldralediga främjas språkinlärningen samtidigt som det är ett bra tillfälle att knyta nya kontakter som förhoppningsvis varar länge.

Ska anställa projektledare

Rekryteringen av en projektledare för ”Språka som föräldrar” är igång och just nu går det att söka tjänsten. Projektet kommer att drivas av integrationsenheten i samarbete med aktörer som Mora församling, Rädda barnen, Familjecentralen, Studieförbundet Vuxenskolan och öppna förskolor. Projektet kommer att pågå till och med den 31 december 2018.

Emma Pers och Omar Farah, samordnare integrationsenheten Visa större bild
Emma Pers och Omar Farah, integrationssamordnare.

Sidan uppdaterad den 15 september 2017.

• Emma Pers Integrationssamordnare
    Mora kommun
    Integrationsenheten
    Växel: 0250-260 00
  • Omar Farah Integrationssamordnare
    Mora kommun
    Integrationsenheten
    Växel: 0250-260 00

... Sveriges första symaskinsfabrik startade i Östnor redan 1865? Den gick dock i konkurs tolv år senare på grund av att billigare amerikanska maskiner tog över marknaden.