Projektet ”Språka som föräldrar” besökte Liljeholmens bondgård

8 december 2017

Deltagarna åker häst och släde Visa större bild
Deltagarna fick under dagen prova på att åka en tur med häst och släde. Foto: Daniella Johansson

Projektet ”Språka som föräldrar” har dragit igång och det första besöket gick till Liljeholmens bondgård. Arbetet syftar till att underlätta språkutvecklingen hos nyanlända föräldrar och särskilt mammor.

Projektet ”Språka som föräldrar” syftar till att underlätta för nyanlända föräldrars etablering i samhället genom att skapa tillfällen där de får träffa andra föräldralediga. På tisdagen hölls det första mötet på Andreasgården, och på onsdagen genomfördes projektets första gemensamma aktivitet.

Sex mammor tillsammans med sina barn fick åka och besöka Liljeholmens bondgård som ligger i byn Bäck i Våmhus. Där fick de vandra runt på den gamla bondgården, äta picknick och åka pulka. De fick också hälsa på de får, grisar, hästar och kor som finns på gården. Besöket avslutades med en tur med häst och släde där de fick se tomtarna som stökar inför julen.

Trots det kalla vädret var humöret på topp.

- Det har varit jättebra idag, vi är väldigt glada över att ha fått följa med. Gården var väldigt spännande, säger tvåbarnsmamman Rawaa Jumaa.

Rawaa flyttade från Syrien till Sverige för ungefär två år sedan, och hon är positiv till projektet.

- Jag kommer absolut komma hit igen, säger hon efter det lyckade besöket.

Språka som föräldrar deltagare värmer sig Visa större bild
Projektledare Fredrick Bernharth står tillsammans med några av de andra deltagarna och värmer sig vid en av brasorna på gården. Foto: Daniella Johansson

Om projektet ”Språka som föräldrar”

Integrationssamordnarna i kommunen har genom sitt arbete med nyanlända sett att många av de som blir föräldralediga (särskilt mammor) stannar upp i språkutvecklingen och etableringen i samhället. Deras möjlighet att helt eller delvis delta i SFI eller andra aktiviteter under föräldraledigheten är begränsade.

Därför startade Mora kommun i samråd med Svenska kyrkan i Mora projektet ”Språka som föräldrar”. Syftet är att underlätta etableringen i samhället genom att träffa andra föräldralediga och främja språkinlärning. Deltagarna skapar samtidigt sociala nätverk för fortsatta eller framtida kontakter.

Är du föräldraledig och vill delta i projektet?

Alla föräldralediga är välkomna att delta i projektet. Nya aktiviteter anordnas varje helgfri onsdag klockan 11.00 med utgång från Anderasgården i Mora, där du som deltagare har möjlighet att påverka vilka aktiviteter som utförs. Samlingstiden kan variera beroende på aktivitet.

För mer information är du välkommen att kontakta projektledare Fredrick Bernharth via mejl This is a mailto link eller på telefon 072 – 451 82 22.

Sidan uppdaterad den 8 december 2017.

• Fredrick Bernharth Integrationssamordnare och projektledare för "Språka som föräldrar"
    Mobil: 072 – 451 82 22

... den första skolundervisningen i Mora påbörjades 1643?