"Flygtrafiken nödvändig för Mora"

12 september 2017

Flygtrafiken på Mora flygplats måste räddas. Det skriver åtta tunga företrädare för näringsliv och organisationer i Mora i en debattartikel i Dagens Industri. Nu går de ledande politikerna i Mora kommun ut och ger stöd åt initiativet i ett gemensamt utspel.

- Vi är tacksamma att näringslivet i norra Dalarna står bakom våra krav på trafikplikt. Flyglinjen Sveg-Mora-Arlanda är förutsättningen för vår exportberoende industri och den växande besöksnäringen, och förutsättningen för flygplatsens existens, säger kommunstyrelsens ordförande Anna Hed (C) i en kommentar.

Det är Andreas Strandroth, Siljans Chark, Anders Blomquist, Grönklittsgruppen, Eva-Lena Frick, Vasaloppet, Flemming Mortensen, Schneider Electric, Fredrik Skarp, FM Mattsson, Henk Noback, Morakniv, Peter Hermodsson, Mora IK och Thomas Lundberg, CW Lundberg som i en gemensam debattartikel tar upp vikten av att Mora har reguljär flygtrafik.

I Dagens Industri skriver de åtta företrädarna bland annat:

”Ett viktigt nav i Dalarnas infrastruktur är flygplatsen i Mora. Den möjliggör snabba resor till Stockholm och vidare ut i världen, och har en ambulanshelikopter med dygnet runt-beredskap. Flygplatsen i Mora är också en förutsättning för våra verksamheter. Den reguljära trafiken är hotad vilket kan leda till att Mora-Siljan-flygplatsen inte längre kan drivas, om inte regeringen ingriper.”

I ett blocköverskridande utspel går nu de ledande politikerna ut i ett gemensamt utspel och ger stöd på de åtta författarna av debattartikeln.

- Även Mora lasarett är starkt beroende av flygtrafiken för sin kompetensförsörjning och flygplatsen som sådan för möjligheterna till patient- och organtransporter. Utan flygtrafik mellan Mora och Arlanda hotas på sikt flera hundra arbetstillfällen i regionen och det kan bli svårt att upprätthålla Mora lasaretts status som akutsjukhus, säger kommunalrådet Malin Höglund (M).

- Att med trafikplikt permanent koppla in Mora på den redan upphandlade linjen Sveg-Arlanda kan inte kosta Trafikverket några stora pengar, men skulle innebära en kraftig förbättring av näringslivets utvecklingsmöjligheter i regionen, menar oppositionsrådet Lennart Sohlberg (S).

Sidan uppdaterad den 12 september 2017.

• Anna Hed (C) Kommunalråd, ordförande Kommunstyrelsen
    Mora kommun
    Växel: 0250-260 00
  • Malin Höglund (M) Kommunalråd, ordförande i Socialnämnden
    Mora kommun
    79280 Mora
  • Lennart Sohlberg (S) Oppositionsråd

... namnet Mora förekommer i skrift första gången 1325?