Bengt Jernhall lämnar posten som ordförande i kommunfullmäktige

17 oktober 2014

Bengt Jernhall Visa större bild
Centerpartisten Bengt Jernhall slutar som KF-ordförande

2002 blev han ombedd att engagera sig politiskt för Centerpartiet. Han svarade ja, och trots att han aldrig sysslat med politik tidigare blev han genast vald till ordförande för kommunfullmäktige i Mora. Efter tolv år på posten lämnar nu Bengt Jernhall sitt uppdrag.

– Det känns lite vemodigt, men samtidigt ska det också bli lite skönt att inte längre vara bunden av en sammanträdeskalender, säger han på sjungande gotländska och skrattar.

1980 flyttade Bengt Jernhall till Mora. Frun kommer ifrån Dalarna, och ett intressant jobb och de fyra årstiderna i Mora lockade. Bengt Jernhall studerade beteendevetenskap och samhällskunskap på universitetet och arbetade sedan med arbetsmiljö- och personalfrågor på olika sätt. Bland annat har han varit egen företagare, skrivit böcker och arrangerat utbildningar. Han har också varit engagerad i företagshälsovårdssektorn och varit med att starta branschföreningen Svensk Företagshälsovård.
– Arbetsmiljö-, personal- och landsbygdsfrågor har väl varit mina kärnfrågor kan man säga.

Bengt Jernhall har under de tolv åren även hunnit vara vice ordförande i Kulturnämnden 2004-2006 och ordförande för Överförmyndarnämnden i Mora och Älvdalen 2006-2010.

Vad har varit roligast?

– Det är nog att man kunnat samverka mellan olika partier, att ett förtroende vuxit sig fram mellan olika intresseinriktningar och att det varit en god anda i kommunfullmäktige. Sen är jag glad att vi kunde rädda kulturskolan Miranda som var nedläggningshotad i början av 2000-talet. Och att vi har fått fram barn- och ungdomsperspektivet i kommunen och börjat lyssna mer på de unga. Även om vi har en lång bit kvar så har det ändå skett en förbättring.

Vad har varit mindre roligt?

– Tråkigast är väl när ärenden går i långbänk och inget händer trots att en fråga berör många. Och att ändra i organisationen kan vara jobbigt, men nödvändigt om man vill komma framåt. Sen har det ju hänt en del dramatiska saker i kommunen, som skottlossningen på socialförvaltningen och branden på Strandens skola 2003.

Bengt Jernhall har varit med om att styra i både minoritet och majoritet och tycker stabiliteten och insynen i verksamheterna blivit bättre.
– Jag tycker att vi har en bättre struktur på organisationen och ekonomin idag än för tolv år sedan. Jag tror att det är ett medvetet arbete mot en tydligare budgetprocess som ligger bakom.

Vid fullmäktigemötet den 29 september blev Bengt Jernhall avtackad och nu väntar ett förhoppningsvis lite lugnare liv som pensionär.
– Nu ska jag ägna mig åt att odla lite intressen. Läsa, vara mer i sommarstugan på Gotland och hälsa på barnbarnen.

Sidan uppdaterad den 17 oktober 2014.

... Mora socken och Morastrand blev en kommun 1959?